Pad američkog carstva

2018

Kao sižejni naslednik filmova Le déclin de l'empire américain i Invazija Varvara, Pad američkog carstva u centar pažnje stavlja mladog čoveka, čiji život se menja kada pronađe dve torbe pune novca nakon jedne oružane pljačke.

Trajanje: 127
Orginalni Naziv: The Fall of the American Empire
Godina Izdavanja: 2018
Reditelj: Denys Arcand
Glumci: Maxim Roy, Éric Bruneau, Maripier Morin, Juliette Gosselin
Zemlja: Kanada
Jezik: Engleski
Žanr: Drama

Deni Arkan je kanadski reditelj, scenarista i producent. Njegov film Invazije varvara osvojio je nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku, 2004. godine. Njegovi filmovi dobili su još tri nominacije za Oskara, uključujući dve u istoj kategoriji za film Le déclin de l'empire américain 1986. i  Jésus de Montréal 1989, čime je postao jedini reditelj iz Kvebeka sa tim brojem nominacija koji je ujedno i osvojio nagradu. Takođe, za film Invazije varvara dobio je i nominaciju za Najbolji originalni scenario.
Tokom karijere koja se proteže na četiri decenije, postao je najnagrađivaniji kvebeški reditelj, osvojivši brojne nagrade na Kanskom festivalu, uključujući Nagradu za najbolji scenario, Nagradu žirija, i brojna druga laskava priznanja širom sveta. Osvojio je tri francuske nagrade Cezar za film Invazije varvara, 2004. godine: za najboljeg reditelja, najbolji originalni scenario i najbolji film, čime je postao jedini kanadski reditelj kome je to pošlo za rukom. 

Uloge


Alexandre Landry

Pierre-Paul Dubé

Maripier Morin


Rémy Girard


Louis Morissette


Maxim Roy

Carla McDuff

Pierre Curzi

 
Prokletstvo ožalošćene ženeDžon Vik 3 - Parabelum Aladin