Profesor i ludak

2019

Snimljen prema svjetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, Profesor i Ludak je nevjerovatna istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsjednutosti dvojice izvanrednih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rječnik engleskog jezika.

Trajanje: 124
Orginalni Naziv: The Professor and the Madman
Godina Izdavanja: 2019
Reditelj: Farhad Safinia
Glumci: Natalie Dormer, Mel Gibson, Sean Penn, Jennifer Ehle
Zemlja: GBR
Jezik: Engleski
Žanr: Biografija, Drama, Misterija

Sastavljanje Oksfordskog rječnika započelo je 1857. godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada. Profesor Džejms Marej (Mel Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rječnika, ali je znao da će njemu i njegovom timu biti potrebno više od jednog vijeka da sastave sve poznate definicije. Međutim, metodom „udruživanjem izvora“, tj. unosom definicija od ljudi iz cijelog svijeta, riječnik bi se mogao sastaviti za svega nekoliko decenija.
Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovjek, dr. V.Č. Majnor (Šon Pen), poslao više od deset hiljada riječi. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na vidjelo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni je ubica i smješten je kao pacijent u mentalnoj ustanovi.

Uloge


Mel Gibson

James Murray

Sean Penn

Dr. William Chester Minor

Natalie Dormer

Eliza Merrett

Ioan Gruffudd

Henry Bradley

Jeremy Irvine

Charles Hall

Brendan Patricks

Winston Churchill

Foto

 
Anabel 3: Povratak kućiPrevarantiAladin